Štamgasti svým hospodám pivo pod míru většinou tolerují

30. srpen 2005 | Město

Region - Nepřesná míra čepovaného piva je jedním z nejčastějších prohřešků číšníků. Kupodivu jen málo lidí, pokud si ošizeného množství nápoje všimne, se hlásí o nápravu. Centimetr pod míru přitom může znamenat třeba korunu na půllitru, která obsluze putuje do kapsy. Jak jsme zjistili, čeští pivaři jsou k tomuto jevu poměrně tolerantní. „Nikdy bych se neozval v podniku, kam chodím pravidelně a kde mě znají. To bych musel dostat opravdu o polovinu nebo o třetinu sklenice méně. Nějaké ty milimetry ve své, pokud to tak můžu říci, hospodě skutečně neřeším. Přinesené pivo tam vůbec nezkoumám, protože vím, že by si to číšník ke mně nedovolil,” komentuje nepřesné rozlévání nápojů jeden z návštěvníků pivnice Mojka v Českém Těšíně. Pivaři, které jsme oslovili, se většinou shodují, že na míře piva nebazírují, pokud není rozdíl příliš markantní. Více je dokáže rozčílit nepřesná míra u dražšího tvrdého alkoholu nebo špatně spočítané účty. Většina dotázaných si vzpomněla jen na několik případů, kdy se proti nepřesné míře nápoje ozvali. „Vzpomenu si tak na dva případy. Pokaždé to bylo na dovolené na horách - jednou v Rakousku, jednou v Krkonoších. Tam jsem dostal opravdu podkorové pivo. Stačila jedna věta a hned jsem dostal nové a správně natočené. Pak jsem prostě nedal žádný tuzér,” uvádí své zkušenosti Filip Jurečka. „Personál má ohledně dodržování měr přesné instrukce. Bohužel nemohu stoprocentně ručit za všechny číšníky, stejně jako nemohu být v podniku neustále. Stížnosti občas míváme, jsou-li oprávněné, s omluvou chybu napravíme,” vysvětluje provozní vedoucí jedné z dalších pivnic René Vojíř. Kontroly míry čepovaného piva provádí pravidelně Česká obchodní inspekce. Pochopitelně při množství hospod ve městech a vesnicích nemá šanci zkontrolovat každou. Pokud ale kontroloři na chybně načepované pivo narazí, hrozí majitelům restaurací vysoké pokuty. Je přitom jedno, jestli chybí dva centimetry nebo jen několik milimetrů. Kontrolor může na místě udělit pokutu do pěti tisíc korun, pokud se přestupek opakuje, může být ve správním řízení uložena až milionová pokuta. Na pivo čepované pod míru by však měli upozorňovat především zákazníci a pivo si nechat dotočit. Ti se ale shodují v tom, že v letních měsících, obzvlášť horkých dnech a přeplněných zahrádkách před hospodami, je nějaký ten centimetr pochopitelný. Číšníci se totiž mají co ohánět. „Obecně platí, že čím více lidí v hospodě či zahrádce sedí, tím častěji se zákazník setká s trochu ustřelenou mírou. Třinecké restaurace se obvykle dost snaží, aby byl host spokojen, takže tam se s tím lze setkat jen velmi málo. V hospodách se s tím už tolik nemazlí, ale ani tady to nijak nepřehánějí,” okomentoval nám situaci Miroslav Hrabec z Třince. Nedostatek času a množství zákazníků u stolů však číšníky neomlouvá. Každý, kdo si zaplatí půllitr či třetinku piva, by měl přesně tolik ve sklenici mít. V létě by si pravidelní štamgasti proto pro jistotu měli s sebou nosit i pravítko. Přece nebudou doplácet na to, že existenci piva najednou zaregistrovali i tací, co do hospody normálně ani nezajdou. Iva Lupková, Petra Jurásková